Vømmølfestivalen

Vømmølfestivalen ble arrangert for første gang i juni 1995 i Verdal i Nord-Trøndelag. Festivalen presenterer vømmølmusikk og har mange andre aktiviteter som quiz, vømmøltoget samt at det kåres årets vømmøl.

Så hva er vømmøl? Ordet har opphav i vadmel (eller veinnmøl, som det uttales på innherredsdialekten). Vadmel er et grovt ullstoff som ble brukt blant norske bønder og allmuesfolk. Vømmøl (i vømmølsk sammenheng) står for tradisjon og iherdighet.

Rotmo og co.
guitarVømmølmusikken er utpreget folkelig, og tekstene handler om livet på “bøgda”, både problemer og gleder. Uttrykket er livlig, humoristisk og irriterende fengende. Sangene kan også være politiske, gjerne sosialistiske, og har sterk lokal forankring med en viss skepsis mot byen og økende industrialisering og teknologisering. Da vømmøllåtene først ble spilt i 1974, blant sanger om barn av regnbuer og spennende dager for Josefine, kom låter om arbeiderkamp, streik og fremmedgjøring som litt av et sjokk. Opphavsmannen var selvsagt Hans Rotmo, som skrev visen Vømmøl’n i febertåke i 1973. Han og en gjeng musikere (under artige pseudonymer) skrev et par låter som ble fremført på en studentfest, og dermed var de i gang. Det opprinnelige Vømmøl Spellemannslag var Hans Løkken, Leif Prestvik, Geir Solheim, og Hans Rotmo – henholdsvis Konrad Vømmølbakken (mandolin og altsaks), Birger Skruddusvingen (bass), Peder Storvømmølvold (gitar) og Kristian Schravlevold på fele og lurk.

Den mystiske lurken
Nå sitter dere antakelig og lurer på hva en “lurk” er (uttales lursjk, hvis man skal gjøre det skikkelig). Vel, lurken er et rytmeinstrument – oppfunnet av Vømmøl Spellmannslag. Instrumentet består av en to meter lang seljestokk og en beksømsko. Neida, det er ikke feil i retteprogrammet. Beksømskoen er påmontert nederst på seljestokken og denne dunkes rytmisk i bakken. Hvorfor ikke bruke foten, som alle andre? Forklaringen er enkel: Da gutta holdt konserter hadde de med seg en resonanskasse som lurkisten “trampet” lurken ned i. Så – i hovedsak et tramp, men et *kraftig* et. Sammen med en tamburin ble dette i praksis et slagverk.

Populær festival
Vømmølfestivalen er svært populær, og det mistenkes at det ikke bare erøl musikken som trekker. Det kåres nemlig årets vømmøl, og mange griper sjansen til å kle seg i sin beste vadmel. Det er trøndersk cosplay, med andre ord. I tillegg er det noe eget ved å være ihuga lokalpatriotisk for noen dager, og riktig feire seg selv. Det e døds-læna!


by
Privacy Policy