Nord-Trøndelag fylke

Trøndelag har fått navnet sitt etter det norrøne Þrændal (av folkenavnet þrændr) og lǫg (‘lov, lovområde’). Nordre Trondhjems amt ble opprettet i 1804 ved deling av Trondhjems amt. Nåværende navn er fra 1919. Fylket er inndelt i fire distrikter og 23 kommuner, og har seks steder med bystatus, deriblant Kolvereid, som er Norges minste by. I tillegg er det Namsos, Steinkjer, Verdalsøra, Levanger og Stjørdalshalsen. Administrasjonssenteret ligger i Steinkjer. Nord-Trøndelag grenser til fylkene Sør-Trøndelag og Nordland. I øst ligger söta bror – nærmere bestemt Jämtlands län, og i vest har fylket en 1 743 km “strandlinje” mot Norskehavet. Nord-Trøndelag_våpenFylkesvåpenet er et gullkors mot hvit bakgrunn. Kong Olav skal, ifølge Snorres kongesagaer, ha hatt et slikt skjold da han ble drept under slaget på Stiklestad.


Vakker natur
Det vestlige Norge er kjent for sin dramatiske og spektakulære natur, og Nord-Trøndelag står ikke tilbake for andre steder: 16 % av arealet er underlagt strengeste vernekategori. Fylket har fire nasjonalparker (Skarvan og Roltdalen, Børgefjell, Blåfjella-Skjækerfjella og Lierne), 128 naturreservater, 2 landskapsvernområder og diverse andre fredninger. Fylket har vært bosatt siden steinalderen og har flere arkeologisk interessante funnsteder, deriblant helleristninger og grotter.

RypetoppenNord-Trøndelags økonomi
Jord- og skogbruket er grunnlaget for industri og sysselsetting i Nord-Trøndelag. Fylket har da også flest ansatte i primærnæringene på landsbasis, en blomstrende industri – de kan skryte av landets tredje største industripark – og er landets nest største tømmerproduserende fylke, bare slått av Hedmark. Fylket er en yndet turist- og ferieplass, både for natur- og kulturopplevelser. Det yrende kulturlivet i Nord-Trøndelag er veldokumentert, og det er dessuten en rekke andre severdigheter og aktiviteter som lokker både nær og fjern. Den gylne omvei er et samarbeid mellom reiselivsaktører i Inderøy, og oppfordrer tilreisende og turister til å følge FV 761 for å oppleve Inderøy kommunes mat og kultur. Den gyldne omvei byr på slakteri, ysteri, bryggeri og andre bedrifter tuftet på god, gammeldags håndverkskunst.

Rikt kulturliv
Nord-Trøndelag fylkesgalleri befinner seg i Namsos. Fylket tilbyr også en rekke kulturopplevelser innen billedkunst, håndverk, musikk, teater og mye mer. NRK Trøndelag har en avdeling i Steinkjer, og Nord-Trøndelag fylke kan godt sies å gjøre en grundig jobb med å spre nyheter til sine innbyggere med sine mange lokalaviser: Trønder-Avisa som utgis i Steinkjer; Adresseavisen – utgis i Trondheim, men har avdelinger i Levanger og Stjørdal, StjørdalsNytt; Namdalsavisa som gis ut i Namsos og andre lokalaviser, som for eksempel Innherred (Verdal og Levanger); Stjørdalens Blad, Steinkjer-Avisa og Ytringen (Ytre Namdal).


by
Privacy Policy