Hegra festning

Bygging av fortetHegra festning ligger i Stjørdal kommune, og ble anlagt i 1908-1910. I dag er festningen et levende museum med skyttergraver, kanoner, kommandotårn og mye annet spennende. I tillegg er det omvisninger om sommeren og utstillinger året rundt, blant annet en fast fotoutstilling fra krigssituasjoner i 1905 og 1940. Du kan også se uniformer, våpen og andre gjenstander fra annen verdenskrig.

Til beskyttelse mot “søta bror”
Hegra festning ble bygget som et sperreanlegg for å sikre Trondheim fra landtilgang fra øst. Åpningen av anlegget var en stor politisk og militærstrategisk begivenhet, og Hegra var da også i sin tid et av de mest påkostede militære anleggene i Norge. Festningen skulle beskytte oss mot “søta bror” (siden vårt forhold til svenskene var noe anstrengt på begynnelsen av 1900-tallet) og var et ledd i en ny, nasjonal forsvarsplan.

Invasjonen i 1940
Det ble stilt i reserve i 1926 uten å sett snurten av stridigheter, men fikk til gjengjeld bruke kreftene mot tyske invasjonsstyrker i 1940. 250 mann – og én kvinne – sto imot det tyske angrepet i tre uker, til de ble omringet og måtte kapitulere. Hendelsen ble imidlertid kjent utover Norges grenser, og var en oppmuntring for den norske motstandsbevegelsen.

Aktiviteter hele sommeren
Det er aktiviteter gjennom hele sommeren i tillegg til daglige omvisninger. Du kan blant annet oppleve konserter, teater og annet, og dersom du ønsker å arrangere noe selv er det muligheter for leie av lokaler og arealer. Festningsanlegget ligger i vakre omgivelser, og setter Hegra_festning_17et særegent preg på selskaper og konferanser. For større arrangementer kan man booke aktiviteter og omvisninger, og kjøkkenet på festningen tilbyr deilig mat til sultne gjester. Egne opplegg for skoler, deriblant løyper rundt festningen som elevene kan utforske, lyd- og lyskunst med formidlingsveiledning og en egen festningsordbok. Et “brystvern” er for eksempel ikke en pansret BH, men en mur som beskytter mannskap og skyts, og et geværgalleri er ikke en våpenutstilling, men en rekke glugger soldatene kunne skyte gjennom. Besøket på festningen får en annen dimensjon når man kan “språket”!

Big Questions – Big Picture
I forbindelse med hundreårsmarkeringen i 2010 ble Big Questions – Big Picture åpnet. Kunstverket er av Vibeke Jensen og fokuserer på Norges medvirkning i konflikter og krig, og soldaters dilemma i krigssituasjoner: Å ta liv og å overleve. Lyskunsten er et av flere formidlingsprosjekter initiert av Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk. Anlegget besøkes årlig av rundt 20 000 mennesker.


by
Privacy Policy