Kulturpersonligheter fra Nord-Trøndelag

Nord-Trøndelag har fostret en rekke kjente mennesker innen mange forskjellige kulturformer. Fylket er spesielt kjent for musikerne og scenekunstnerne, men også en rekke profilerte politikere er herfra.

VømmøltgoetRik musikktradisjon
Musikken hadde ikke vært det samme uten trønderne, og da spesielt musikere som Åge Aleksandersen, Hans Rotmo, Terje Tysland og Bjarne Brøndbo. Åge Aleksandersen begynte sin karriere med popmusikk, og vant flere lokale musikkonkurranser med tidligere bandkamerater. I 1971 hadde bandet Prudence etablert seg, med blant andre Terje Tysland på gitar, og begrepet trønderrock festet seg. Siden har Aleksandersen hatt stor suksess både som soloartist og med bandet Sambandet, og er en av Norges mestselgende og mest folkekjære artister. Hans Rotmo var frontfigur og låtskriver for Vømmøl Spellemannslag på 70- og 80-tallet og har i de senere årene utmerket seg som forfatter og dramatiker i tillegg til musikken. Rotmo og hans spellemanslag startet musikktradisjonen som bærer Vømmøls navn, og er dessuten opphav til den populære Vømmølfestivalen. Ida Jenshus er også en sambygding som har høstet nasjonal anerkjennelse både fra publikum og kritikere. Alle hennes tre album har fått Spellemannsprisen, samt musikernes egen pris Bendiksenprisen.

Nord-trøndersk scenekunst
Ingrid Bolsø Berdal, Hildegunn Eggen, Arnulf Haga og Paul Ottar Haga er kjente representanter for det nord-trønderske scenekunstmiljøet. Førstnevnte har til og med gjort Hollywoodstjerne av seg, senest med filmen Hercules (2014). Tidligere har hun spilt i blant annet Fritt Vilt og Kill Buljo. Bolsø Berdal er også en habil musiker. Paul Ottar Haga er både skuespiller og regissør, og har tilbrakt over 40 år på diverse scener. Hans store gjennombrudd kom i 1993 i rollen som Peer i NRKs filmatisering av Peer Gynt. Han har også en kjent bror: Regissøren og teatermannen Arnulf Haga. Brødrene har begge vært involvert i Spelet om Heilag Olav i mange år.

Gode i idrett
320px-Petter_NorthugInnen idretten finner man ikke overraskende mange skientusiaster, og da spesielt langrennsløpere. De mest kjente er superstjernene Frode Estil og Petter Northug. Også Marit Breivik er et navn å regne med blant trønderne. Den tidlige landslagstreneren i håndball har vunnet mange priser for trenerrollen, og hun er slått til ridder av St.Olavs Orden for sin innsats i norsk idrett.

Snåsamannen
Man kommer nok heller ikke unna Snåsamannen, eller Joralf Gjerstad som han egentlig heter. Snåsamannen har etter sigende helende hender, og har en heftig tilhengerskare som mener seg helbredet av ham.


by
Privacy Policy